ترامپ ارتباطی به گرانی مسکن در ایران ندارد
لطفی بیان کرد: به جای پاکسازی صورت مسئله و پرداختن به موضوعات جانبی و فاقد اهمیت، بهتر است با تکیه به ظرفیتهای داخلی و شناخت ایرادات درونی، به سراغ رفع چالش برویم. با سیاسی جلوه داده مشکلات حوزه مسکن، تنها بخشی از سودجویان از این ماجرا نفع میبرند و در سایه به خرابکاری های خود ادامه میدهند. در گذشته مشاوران املاک را عامل گرانیها معرفی کردند و حالا از ترامپ و آمریکا سخن می گویند.
به گزارش اقتصاد ایران، در فاصله ۴ ماه تا انتهای سال، تحلیلگران حوزه مسکن هرکدام با بیان دلایل گوناگون، آینده بازار مسکن را به اشکال متفاوت پیش بینی می کنند. تاثیر برخی متغیرهای خارجی نظیر بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و یا تنش های منطقهای میان ایران و اسرائیل بر بازار مسکن ایران، به محل اختلاف و تبادل نظر صاحب نظران تبدیل شده است.
یکی از کارشناسان حوزه مسکن در مورد اثر انتخاب مجدد دونالد ترامپ بر بازار این طور مطرح می کند: «در میان مدت و بلندمدت فرقی نمی کند که چه کسی رئیس جمهور آمریکا خواهد شد. نکته اینجاست که ما باید تصمیم به اصلاحات بگیریم تا خیلی تحت تاثیر چنین موضوعاتی قرار نگیریم. واقعیت اینجاست که قبل از اثرگذاری خروجی انتخابات آمریکا روی اقتصاد ایران، این نوع مواجهه نظام سیاسی و سیاست های مسعود پزشکیان است که شرایط را مشخص می کند.»
رکود تورمی طولانی مدت، ماههاست که گریبان بازار مسکن را گرفته است و دولتمردان نیز عاجز از حل مشکلات مردم در این حوزه هستند. دولت جدید در این خصوص وعده هایی به مردم داده است و قصد دارد تغییرات مثبتی در این زمینه ایجاد کند اما برای تحقق این نوع اظهارنظرها باید کمی صبور باشیم.
فرزانه صادق چندی پیش از برنامه های خود برای تکمیل پروژه های بزرگ مسکنی نظیر مسکن ملی و مسکن مهر سخت گفت. وزیر جدید راه و شهرسازی بر ضرورت رفع سریع چالش های تامین مسکن در کشور تاکید کرد و در همین ابتدای کار با رئیس بانک مرکزی نیز وارد یک تنش سطحی نیز شد. بسیاری از کارشناسان و مسئولان کشوری بر این عقیده هستند که بانک های کشور در زمینه تخصیص وام ها کوتاهی می کنند و یکی از مقصران وضعیت نگران کننده حوزه مسکن هستند.
در راستای این موضوع، گفت و گویی با سعید لطفی، عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران انجام دادیم که در ادامه می خوانید.
به مردم آدرس غلط ندهید
سعید لطفی درباره بازگشت ترامپ به کاخ سفید و تاثیر احتمالی این اتفاق بر بازار مسکن گفت: علت مطرحسازی این موضوع به عنوان یک متغیر تاثیرگذار را به طور دقیق متوجه نمیشوم. متاسفانه حجم تصمیمات غلط و مشکلات داخلی به حدی زیاد است که دیگر نیازی به سیاست های آتی رئیس جمهور کشور آمریکا وجود ندارد. در طول ماهها و سالهای اخیر برای بهبود وضعیت بازار مسکن گامهای خوبی برداشته نشده است و به علت برخی سیاستگذاریهای عجیب و اشتباه، شاهد گرفتاریهای متعدد مردم در زمینه تهیه مسکن هستیم.
او ادامه داد: در سالیان اخیر، ایجاد ارتباط میان چالش های بازار و متغیرهای خارجی، تبدیل به یک فعل تکراری شده است و ظاهرا قرار نیست که این اشتباهات زنجیرهای تمام شود. ترامپ به بازار مسکن و اجاره ما کاری ندارد و مطرحسازی این قبیل موارد را تنها دادن آدرس اشتباه به مردم میدانم. آیا ترامپ موجب افزایش قیمت مصالح ساختمانی شده است؟ مگر رئیس جمهور جدید آمریکا به شهرداری دستور گران کردن عوارض را داده است؟ این فرد چه تاثیری بر تصمیمات وزارت راه و شهرسازی و حواشی مربوط به نظام مهندسی دارد؟
لطفی افزود: پاسخ تمامی این پرسشها روشن و واضح است؛ بنابراین به جای پاکسازی صورت مسئله و پرداختن به موضوعات جانبی و فاقد اهمیت، بهتر است با تکیه به ظرفیتهای داخلی و شناخت ایرادات درونی، به سراغ رفع چالش برویم. با سیاسی جلوه داده مشکلات حوزه مسکن، تنها بخشی از سودجویان از این ماجرا نفع میبرند و در سایه به خرابکاری های خود ادامه میدهند. در گذشته مشاوران املاک را عامل گرانیها معرفی کردند و حالا از ترامپ و آمریکا سخن می گویند. این آدرس های اشتباه را به مردم ندهیم و به فکر ساماندهی این بازار آشفته به شکل اساسی و صحیح باشیم.
وی در ارتباط با آینده بازار اجاره تا پایان سال جاری به گسترش نیوز گفت: به باور من، مادامی که بانکها در زمینه سرمایهگذاری به مداخلات خود در حوزه مسکن ادامه دهند، این وضعیت اسفناک ادامه خواهد داشت. متاسفانه بانکهای ما به جای پرداخت وام مسکن به مردم و کمک به خانهدار شدن اقشار آسیب پذیر جامعه، اقدام به سرمایهگذاری در این حوزه می کنند.
دبیر اتحادیه مشاوران املاک تهران در ادامه تصریح کرد: ترجیح منفعتهای شخصی و سازمانی به رفع نیازها و مشکلات ملی، به نوعی بلای جان حوزه مسکن شده است. آمارها بیانگر آن است که میزان اعطای وام از سوی بانکها در ماه های اخیر نسبت به گذشته، افت چشمگیری پیدا کرده و دولتها نیز به خوبی نسبت به این موضوع آگاهی دارند، منتها به دلایلی قصد ورود به این وضعیت و پاسخگو کردن بانک مرکزی را ندارند. باید به خوبی بررسی شود که به عنوان مثال خانه اولی ها با این مبالغ موفق به خرید خانه شدهاند یا خیر؟
لطفی یادآور شد: تا زمانی که دولت برای خروج بانک ها از حوزه مسکن دست به کار نشود و اقدام محسوسی در این زمینه صورت نگیرد، نمیتوان به ساماندهی وضعیت بازار و همچنین تسهیل امر تامین مسکن امیدوار بود. بیتردید برای یک بانک تفاوتی ندارد که یک آپارتمان خالی که در حال حاضر متری ۵۰ میلیون تومان قیمت دارد، به یکباره به هر متراژ ۱۰۰ میلیون تومان برسد. عامل اصلی این وضعیت نامطلوب و رشد بهای مسکن طی مدت اخیر، بانک های کشور محسوب می شوند.
دود تداوم این وضعیت به چشم همه خواهد رفت
او تاکید کرد: رکود فعلی در بازار منجر به فلج شدن اقتصاد کشور شده است و دود تداوم این وضعیت به چشم همه بازیگران حوزه مسکن و اقشار مختلف جامعه خواهد رفت. قدرت خرید مردم به پایینترین حد ممکن رسیده و اجاره یک واحد مسکونی کوچک متراژ نیز بدل به یک رویا شده است. از سوی دیگر، سازندگان نیز قصد عقبنشینی دارند و دیگر نمیخواهند در این عرصه حضور داشته باشند و به فعالیت بپردازند. سرمایهگذاری در این وضعیت نامطمئن برای بسیارانی پر از خطر است و باید به این دسته از افراد حق داد.
سعید لطفی در پایان اضافه کرد: امیدوارم تیم جدید وزارتخانه بتواند با برنامه ریزی دقیق موفق به رفع چالش های پرتعداد بازار مسکن شود. من بر این باور هستم که باید به این گروه جدید زمان و فضای کافی داد تا با آرامش خاطر موفق به پیادهسازی برنامه های خود در حوزه مسکن و شهرسازی شوند.
منبع: گسترش نیوز