درمان سرطان واکسینه می‌شود

هوش مصنوعی، مهندسی ژنتیک و واکسن های شخصی سازی شده تنها چند نمونه از درمان های نوینی هستند که این روزها برای مقابله با سرطان ابداع شده اند.

به گزارش اقتصاد ایران، سال های سال است که سرطان درد بی درمان به حساب می آید اما در قرن بیست ویکم با پیشرفت فناوری های نوین، چند روش برای مقابله با آن ابداع شد و این روند اکنون در حال تکامل است.

مهر درخبری نوشت: محققان حوزه های مختلف در سال های اخیر دانش خود را به کار گرفته اند تا تومورهای سرطانی را مهار کنند. اکنون درمان سرطان فقط به جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی محدود نمی شود. توسعه واکسن های شخصی سازی شده، استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص و ردیابی زودهنگام سرطان و همچنین توسعه داروهای جدید، ابزارهای مهندسی ژنتیک، بررسی دی ان ای انسان و غیره برای مقابله با انواع مختلف سرطان به کار گرفته می شوند. هرچند برخی از این نوآوری ها در مراحل اولیه هستند اما نویدبخش توسعه درمانی جدید برای سرطان ها هستند.

واکسن مخصوص برای هر بیمار مبتلا به سرطان

یکی از دستاوردهای جدید در زمینه سرطان ساخت واکسن های شخصی سازی شده برای بیماران مبتلا به آن است. به زودی هزاران نفر از افراد مبتلا به سرطان در انگلیسی می توانند در آزمایش واکسن های جدید سرطان شرکت کنند.

این نوع درمان طوری طراحی شده تا سیستم ایمنی بدن را برای هدف گرفتن سلول های سرطانی و کاهش ریسک بازگشت بیماری آماده کند. همچنین کارشناسان امیدوارند واکسن های مذکور عوارض جانبی کمتری نسبت به شیمی درمانی معمول داشته باشند. تاکنون ۳۰ بیمارستان به پروژه «راه اندازی واکسن سرطان»( Cancer Vaccine Launch Pad) پیوسته اند. در این پروژه از همان فناوری ام آر ان ای که در واکسن های کووید استفاده شد بهره گرفته می شود و به بیماران تزریق می شود. بیش از ۲۰۰ بیمار از انگلیس، آلمان، بلژیک، اسپانیا و سوئد تا ۱۵ دوز از واکسن های شخصی سازی دریافت می کنند. پیش بینی می شود این تحقیق تا ۲۰۲۷ میلادی تکمیل شود.

آزمایشی برای شناسایی ۱۸ سرطان در مراحل اولیه

از سوی دیگر محققان آمریکایی تستی ابداع کرده اند که می تواند ۱۸ سرطان را در مراحل اولیه شناسایی کند تست شرکت Novelna به جای روش های تهاجمی و پر هزینه، پروتئین های خون بیمار را تحلیل می کند. در آزمایشی که روی ۴۴۰ فرد مبتلا به سرطان انجام شد، این تست سرطان را در مرحله اولیه در مردان با دقت ۹۳ درصد و در زنان با دقت ۸۴ درصد شناسایی کرد.

محققان معتقدند یافته های مذکور مسیر را برای ایجاد تست های ردیابی چند نوع سرطان که دقت بالایی دارند و ارزان هستند، فراهم می کند. چنین تست هایی را می توان برای مقیاس کلان اجرا کرد. هرچند اکنون این تست در مراحل اولیه است زیرا نمونه مورد بررسی کوچک است و از سوی دیگر اطلاعات درباره شرایط مشابه وجود دارد. به همین دلیل تست را می توان نقطه آغازی برای توسعه نسل جدیدی از تست های ردیابی سرطان در مراحل اولیه آن دانست.

آنکولوژی دقیق

به گفته سیژن وانگ مدیر ارشد شرکت «Genetron Health» آنکولوژی دقیق بهترین اسلحه برای شکست دادن سرطان است. این فرایند شامل مطالعه ترکیبات ژنتیک و مشخصات مولکولی تومورهای سرطان در هر بیمار است. آنکولوژی دقیق تغییرات در سلول هایی که ممکن است سرطان را ایجاد کنند و گسترش دهند، شناسایی می کند.

پس از به کارگیری این روش می توان درمان های شخصی سازی شده را توسعه داد. پروژه ۱۰۰ هزار ژنوم که به سرویس سلامت ملی انگلیس تعلق دارد به طور موفقیت آمیز داده های ژنومیک را با درمان های موثر یکپارچه کرده است. درمان های مبتنی بر آنکولوژی دقیق برخلاف درمان های عمومی مانند شیمی درمانی، هدفمند هستند و بافت ها و سلول های خاص را هدف می گیرند. این بدان معناست که به سلول های سالم کمتری آسیب می رسانند و در نتیجه عوارض کمتری دارند.

هوش مصنوعی برای مقابله با سرطان

کشورهای عضو مجمع اقتصاد جهانی از فناوری های نوین مانند هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای تغییر مراقبت های سرطان استفاده کرده اند. به عنوان مثال پروفایل ریسک مبتنی بر هوش مصنوعی می تواند به بررسی سرطان های شایع مانند سرطان سینه و تشخیص زودهنگام آنها کمک کند. فناوری هوش مصنوعی را می توان برای تحلیل اشعه های ایکس جهت شناسایی سرطان در نقاطی از بدن که تصویربرداری از آنها سخت است، به کار برد.

از سوی دیگر سرطان هایی مانند سرطان ریه از جمله مرگبارترین انوع این بیماری است. ردیابی این نوع سرطان در مراحل اولیه با اشعه ایکس و اسکن کار سختی است اما محققان دانشگاه ام آی تی یک مدل هوش مصنوعی ابداع کرده اند که می تواند احتمالا ایجاد سرطان ریه در فرد را از ۶ سال قبل و با کمک سی تی اسکنی با دوز پایین دارو تشخیص دهد. این سیستم هوش مصنوعی با استفاده از داده عکس های پیچیده آموزش دیده می تواند ریسک کوتاه مدت و بلند مدت سرطان ریه را شناسایی کند.

کشف سرنخ های سرطان در دی ان ای

در بیمارستان های دانشگاه کمبریج در انگلیس دی ان ای تومورهای سرطانی ۱۲ هزار بیمار ، سرنخ های جدیدی درباره عوامل سرطان کشف کرده است. محققان با تحلیل داده های ژنومیک جهش های مختلف تومور در هر بیمار مبتلا به سرطان را بررسی کردند.

به عنوان مثال قرار گرفتن در معرض دود سیگار یا اشعه ماوربنفش یا حتی عملکرد نادرست داخل سلول ها ممکن است عامل ایجاد سرطان باشد. این موارد در حقیقت مانند اثر انگشت در صحنه جنایت هستند و هر روز تعداد بیشتری از آنها کشف می شوند. دکتر آندریا دگاسپری از دپارتمان آنکولوژی دانشگاه کمبریج می گوید: ما ۵۸ جهش ژنتیکی جدید کشف کردیم و دانش درباره سرطان را وسیع تر کردیم.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا