فعالان اقتصادی، دولت را به نقد کشیدند
فعالان بخشخصوصی تهران در اولین نشست سال جاری خود به نقد عملکرد دولت در بخشهای مختلف پرداختند. آنها دستورالعمل نحوه تخصیص ارز، غیرفعال شدن سامانه جامع تجارت به نقد کشیدند و از شاخصهای منفی مهم اقتصادی در سال 1402 صحبت کردند. در این جلسه موضوع تعطیلی پنجشنبهها و نحوه اصلاح قانون کار نیز مورد نقد قرار گرفت.
امروز ۲۸ فرودین ۱۴۰۳ فعالان بخشخصوصی در چهاردهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق تهران در دوره دهم از نگرانیهای خود در حوزههای مختلف صحبت کردند. در این نشست مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق تهران به طور مشخص دستورالعمل نحوه تخصیص ارز را که اواخر سال گذشته صادر شده بود، به نقد کشید و اعلام کرد این دستورالعمل فعالان اقتصادی را در جریان تامین کالا با چالش روبرو میکند.
در ادامه مهراد عباد عضو هیات نمایندگان اتاق تهران از اهمیت تمرکز بر روی پروژه بهبود اکوسیستم کسب و کار صحبت کرد و این موضوع را یکی از راههای رسیدن به فضای کسب و کار ایدهآل خواند. فضایی که میتواند وضعیت اقتصادی را اصلاح کند.
پس از آن احمدرضا فرشچیان دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران از خواب سامانه جامع تجارت در یک ماه اول اخیر خبر داد و گفت متاسفانه سامانه جامع تجارت نزدیک یک ماه خواب است و فعالان اقتصادی به دلیل غیرفعال بودن سامانه جامع تجارت نمیتوانند برنامههای خود را پیش ببرند.
صعود شاخص فلاکت
در این نشست محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به شاخصهای مهم اقتصادی در سال ۱۴۰۲ اعلام کرد: بر مبنای دادههای گمرک ایران، صادرات نفت در ۱۲ ماهه ۱۴۰۲، به میزان ۳۵.۹ میلیارد دلار بوده که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشدی ۸.۶ درصدی داشته است.
او افزود: درضمن صادرات خدمات فنی مهندسی بالغ بر ۱.۳ میلیارد دلار بوده که نسبت به سال ۱۴۰۱ تغییر نداشته است. براساس دادههای گمرک، صادرات کالاهای پتروشیمی نیز به میزان ۴۸.۸ میلیون تن و به ارزش ۱۹.۴ میلیارددلار بوده که کاهش ۲۸.۶ درصدی در ارزش را شاهد بوده است. در مجموع حجم تجارت خارجی کشور به ۱۵۳ میلیارد دلار رسیده که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشدی ۲.۶ درصدی داشته است.
نجفی عرب بر مبنای دادههای گمرک اعلام کرد: متوسط ارزش هر تن کالاهای صادراتی ۳۶۲ دلار بوده که کاهش ۱۷ درصدی نسبت بهسال ۱۴۰۱ داشته است. در مقابل متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی ۱۶۹۷ دلار بوده که نسبت به رقم ۱۶۱۴ دلار در سال ۱۴۰۱ رشدی ۵ درصدی داشته است.
او همچنین به شاخص فلاکت در پاییز سال گذشته اشاره کرد و گفت: در پاییز ۱۴۰۲، عدد شاخص فلاکت در سطح مناطق شهری کشور برابر با ۵۲.۳ واحد ثبت شده است. در این میان بیشترین میزان فلاکت در یکسری از استان ها به بالای ۶۰ واحد رسیده است.
پیشتر مرکز آمار اعلام کرده بود که بیشترین میزان فلاکت در شهرهای استان لرستان وجود داشته است. در این استان شاخص فلاکت برابر با ۶۴.۲ واحد بوده است.
نجفیعرب در بخش دیگری از سخنانش به نقد موضوع تعطیلات پنجشنبهها پرداخت و گفت: این اتفاق را برخلاف سیاستهای نظام و شعار سال جاری ، جهش تولید با مشارکت مردم خواند. او تاکید کرد: تعطیلات پنجشنبهها شرایط اقتصادی را بدتر خواهد کرد.
به گفته او اخیرا محمدباقر قالیباف از ۵ تن از مراجع قم در مورد اینکه به لحاظ شرعی روز شنبه تعطیل باشد ایراد دارد یا نه ؛ استفتا گرفته است که آنها نیز اعلام کردند این موضوع مشکل شرعی ندارد.
در ادامه هم فردیس فرزین منشی هیات رئیسه اتاق تهران بیانیه اتاق تهران پیرامون تعطیلات پنجشنبه را قرائت کرد که اعضا هیات نمایندگان آن را تایید کردند.
در این نشست نجفی عرب از ارتباط مستمر اتاق بازرگانی تهران با گروه اقتصادی دفتر رهبری در راستای حل مشکلات فعالان اقتصادی برای سال جدید سخن گفت.
قانون کار جدید بحرانی برای کارفرما
امروز آرمان خالقی با نقد روند اصلاح قانون کار اعلام کرد، برمبنای اصلاحیه قانون کار هیچ قردادی موقت نیست و نیروی کار پس از یک ماه گذراندن دوران آزمایشی فعالیتش در قالب قرارداد دائم قرار میگیرد که این موضوع یک معضل جدید برای کارفرماهاست. او گفت: تصویب تعطیلات پنجشنبه و اصلاحات قانون جدید کار شرایط را برای ادامه فعالیت سختتر خواهد کرد.
در این نشست شهاب جوانمردی به اهمیت شناخت نسل زد پرداختند و از تمرکز فعالان اقتصادی بر روی بازار نسل تاکید کرد.