
مسواک را چند وقت یک بار باید تعویض کنیم؟
زمانی که حرف از مسواکزدن دندانها و بهترین زمان مسواک زدن در میان باشد، قواعد ساده و سرراستی وجود دارد. اما زمان تعویض مسواک کی است؟ چه زمانی باید مسواک قدیمی را با مسواک جدید جایگزین کنیم؟
به گزارش اقتصادایران، همه ما میدانیم که باید روزی ۲ بار مسواک بزنیم. روش صحیح مسواک زدن بلد هستیم. اما چیزی که ممکن است همیشه نادیده گرفته شود، سلامت و بهداشت خود مسواک است. مسواک نیز برای اینکه بتواند سلامت دندانهای ما را تضمین کند، خود به مراقبتهای خاصی نیاز دارد. به باور متخصصان این حوزه، اهمیتندادن به بهداشت مسواک و عوضنکردن آن بهصورت مرتب اشتباه بزرگی است. این کار میتواند در نهایت به تجمع انواع باکتریها و بیماریها روی مسواک منجر شود.
حال سؤالی که مطرح میشود این است: مسواک را هر چند وقت یکبار باید تعویض کرد؟ زمان تعویض مسواک کی است؟ در این مطلب تازه از چطور، به طور کامل به این مسئله پاسخ خواهیم داد.
بهترین زمان تعویض مسواک چه موقعی است؟
به گفته ویتنی دیفوجیو، متخصص رسمی بهداشت دهان و دندان (R.D.H.)، مسواکهای معمولی و مسواکهای برقی، باید هر ۳ ماه یکبار تعویض شوند. همچنین اگر دچار هرگونه مریضی هم شدید، لازم است که مسواک خود را تعویض کنید.
موعد ۳ ماهه یا بیماری: هر کدام زودتر رسید باید زمان تعویض مسواک رسیده است
به باور دیفوجیو، مهمترین دلیل تعویض مسواک، کهنه شدن پرزها یا موهای آن است. زمانی که مسواک کهنه میشود، پرزهای آن نیز سفت و فرسوده شده و انعطاف خود را از دست میدهند. در این شرایط پرزها دیگر نمیتوانند دندانها را بهخوبی تمیز کنند. همچنین دیفوجیو تاکید میکند که استفاده از مسواک در زمان بیماری، آن را به محل تجمع و رشد باکتریها تبدیل می.
مهمترین دلیل تعویض مسواک، کهنه شدن پرزها یا موهای آن است
بهترین کار آن است که پس از بازه ۳ ماهه یا بعد از بیماری، مسواک یا سری مسواک خود را دور بیندازید. این کار از ابتلای شما به انواع بیماریهای تازه یا همان عارضه قبلی، جلوگیری خواهد کرد. البته باید گفت این مسئله هنوز توسط سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC)، اثبات نشده.
چطور بفهمیم که مسواک ما نیاز به تعویض دارد؟
هرچند که برای تعویض مسواک بازه زمانی ۳ ماهه توصیه شده است، اما دراینبین توجه به برخی از نشانهها نیز میتواند کمک کند تا بفهمیم آیا مسواک ما نیاز به تعویض دارد یا نه. برای مثال، موعد عوضکردن مسواک را میتوان از روی پرزهای آن بهخوبی تشخیص داد. اگر پرزهای مسواک از هم باز شده باشند، رنگشان تغییر کرده باشد یا اینکه بو گرفته باشند، زمان تعویض مسواک رسیده است.
اگر پرزهای مسواک از هم باز شده باشند، رنگشان تغییر کرده باشد یا اینکه بو گرفته باشند باید مسواک را عوض کنید
جالب است بدانید که مطالعهای در زمینه انجام شده است. در این مطالعه نشان داده شده است مسواکهایی که پرزهای کهنه و فرسودهای داشتند (حتی با عمر کمتر از ۳ ماه) بیشترین میزان پلاک را روی دندانهای افراد به جا گذاشته بودند.
باید بدانید که حتی اگر مسواکها در ظاهر نو و تازه به نظر برسند، در باطن ممکن است محل تجمع چیزهایی باشند که با چشم دیده نمیشوند. قطعاً هم دلتان نمیخواهد چنین چیزهایی را نزدیک به دهان خود ببرید. جردن وِبِر، متخصص بهداشت دهان و دندان میگوید: «عدم تعویض بهموقع مسواک میتواند شما را در معرض خطر انواع باکتریها قرار خواهد داد.» او ادامه میدهد:« برخی از این باکتریها و حتی ویروسها، میتوانند سلامت شما را به شکلی جدی تهدید کنند.»
چرا باید مسواکهایمان را هر ۳ ماه تعویض کنیم؟
اگر خیلی کنجکاو هستید که بدانید واقعاً چه نیازی به تعویض مسواک در بازههای ۳ ماهه وجود دارد، باید خودتان را برای شنیدن حقیقت آماده کنید! یکی از اصلیترین دلایل عوضکردن مسواک، کارهایی است که در دستشویی انجام میدهید.
همانطور که میدانید، در کشورهای خارجی عمدتاً از توالتهای فرنگی استفاده میشود. متخصصان آمریکایی و اروپایی هشدار میدهند تحقیقات انجام شده در زمینه خطرات میکروبی ناشی از کشیدن سیفون، واقعاً ناخوشایند هستند. درصورتیکه محصولات بهداشت دندان، پوست یا مو بدون درپوش مخصوص داخل سرویس بهداشتی نگهداری میشوند، درِ توالتفرنگی باید قبل از کشیدن سیفون حتماً بسته باشد.
باکتریهای درون سرویس بهداشتی به راحتی مسواک را آلوده میکند
دکتر دیفوجیو میگوید که اگر قبل از کشیدن سیفون در توالتفرنگی را نبسته باشیم، قطرات حاوی باکتری ای. کولای (E. coli) موجود در آب کاسه توالت (ناشی از بقایای مواد دفعی) میتوانند بهراحتی در هوای سرویس بهداشتی پخش شوند. این قطرات ممکن است حدود ۱.۵ تا ۱.۸ متر پرتاب شده و روی مسواک شما بنشینند.
این تمام ماجرا نیست. ابتلا به بیماریهای خاص مانند مشکلات گوارشی یا موارد مشابه نیز میتواند باعث تجمع باکتریهای بیماریزا روی مسواک شما شود. حتی اگر مسواک شما نو باشد، بیماری شما میتواند کاری کند که مجبور شوید مسواک را تعویض کنید.
هر چند وقت یکبار باید مسواک را ضدعفونی کرد؟
هرچند که تعویض مسواک در دورههای ۳ ماهه یا بعد از بیماری واجب است، اما ضدعفونیکردن آن نیز به همان اندازه اهمیت دارد. دیفوجیو متقد است باید بعد از هر مرتبه استفاده از مسواک، آن را با آب جوش تمیز کنیم. شستن مسواک با آب جوش میتواند آن را از تمام باکتریهای که روی آن هستند، ضدعفونی کند. بعد از شستن نیز باید مسواک را تکان دهیم تا خشک شود و سپس سرپوشی نیز رویش قرار دهیم.
اگر دوست دارید که مسواک خود را حتی بیشتر از این مقدار نیز ضدعفونی کنید، باز هم برایش راهحلی وجود دارد. برای این کار، کافی است که هفتهای ۱ مرتبه به مدت ۳۰ دقیقه، سری مسواک را داخل دهانشویه مخصوص ضدمیکروب فرو کنید.
در نهایت باید این نکته مهم را یادتان باشد که هرچند ضدعفونیکردن مسواک بسیار کمککننده است، اما تعویض آن هر ۳ماه یکبار، همچنان لازم و ضروری است.
اگر یک سال مسواک خود را عوض نکنیم چه میشود؟
باید بدانید که هنوز هیچ تحقیقی در این زمینه انجام نشده است. حتی احتمال خیلی زیادی هم وجود دارد که با عوضنکردن مسواک در عرض یک سال، هیچ اتفاق خاصی هم برایتان رخ ندهد. اما بهخاطر تمام دلایلی که در این مطلب مطرح شد، از باکتریهای ناخوشایند گرفته تا تشکیل پلاک روی دندان و باقی موارد، بهتر است که به قانون تعویض ۳ ماهه، پایبند باشید.
برای معاینه دورهای هر ۶ ماه یکبار حتما به دندان پزشک مراجعه کنید
پرز فرسوده مسواک، دندانهای شما را بهخوبی تمیز نخواهد کرد و این موضوع باعث افزایش احتمال پوسیدگی و سایر مشکلات دندانی میشود. در آخر، متخصصان توصیه میکنند که در کنار رعایت بهداشت دهان و دندان بهصورت شخصی، بهتر است که هر ۶ ماه یکبار برای جرمگیری و معاینه نیز به دندانپزشک مراجعه کنید.
زمان تعویض مسواک را فراموش نکنید
همان قدر که رعایت بهداشت دندان و دهان مهم است، به همان اندازه رعایت بهداشت خود مسواک مهم است. بسیاری از مردم عادت به تعویض بهموقع مسواک ندارند و به همین دلیل بیشتر در معرض پوسیدگی دندان یا سایر عارضهها قرار دارند. تعویض مسواک بعد از ۳ ماه استفاده یا بعد از هر بار ابتلا به بیماری، میتواند از بسیاری اتفاقات ناخواسته جلوگیری کند و حتی هزینههای شما را نیز کاهش دهد.