ایران را فراموش کنید یمن خطرناک تر است
ایالات متحده اظهار داشته است که ایران در حال ارسال حجم بیسابقهای از تسلیحات به مبارزان حوثی است و این یعنی جنگ هنوز ادامه دارد.
مجید سلطانی/اقتصاد ایران
شب گذشته و با درخشش سیستم موشکی ایران در حمله به رژیم جعلی اسرائیل تمام توجهات معطوف به سیستم موشکی ایران شده است اما نکته مهم قضیه اینجاست که توان موشکی ایران می تواند معاملات مختلف جهانی را تغییر دهد در گزارشی که ( آتلانتیک کانسیل) منتشر کرده است و تمام تلاشی که برای نادیده گرفتن توان ایران انجام داده است ولی حقیقت را نتوانسته پنهان کند و قدرت ایران در سطح جهانی و منطقه به شدت به چشم آمده است. در مطلب زیر تلاش شده است که گزارش چند وجهی و چند بخشی این رسانه تخصصی مورد بررسی قرار بگیرد.
در تاریخ ۱۵ سپتامبر، مبارزان حوثی که تحت حمایت ایران هستند، یک موشک بالستیک به سمت اسرائیل پرتاب کردند که طولانیترین حمله این گروه به قلمرو اسرائیل تا به امروز محسوب میشود. این موشک که در یک منطقه باز نزدیک فرودگاه بینالمللی بن گوریون سقوط کرد، هیچ تلفات جانی نداشت و فقط خسارات مادی به جا گذاشت. در ساعات پس از حمله، رهبران حوثی ادعاهای عجیب و غریبی در مورد این حمله مطرح کردند، از جمله اینکه این موشک یک موشک هایپرسونیک بوده است اصطلاحی که برای موشکهایی به کار میرود که قادر به حرکت با سرعت حداقل پنج برابر سرعت صوت (ماخ ۵) هستند. این ادعا نه تنها به خاطر سرعت بالا نگرانکننده است، بلکه برخلاف موشکهای بالستیک سنتی که مسیر قابل پیشبینی دارند، موشکهای هایپرسونیک میتوانند در حین پرواز مانور دهند، که این امر رهگیری آنها را برای سیستمهای دفاع موشکی دشوار میکند.
در حالی که یک مقام ارتش اسرائیل (IDF) ادعا کرد که این موشک قادر به دستیابی به سرعتهای هایپرسونیک نبوده، مقامات حوثی بعدها گزارش دادند که موشک بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر با سرعت ماخ ۹ حرکت کرده است. علاوه بر این، حوثیها با انتشار یک ویدیوی دو دقیقهای از پرتاب موشک، که به نام “فلسطین-۲” نامگذاری شده و کلمه “هایپرسونیک” بهطور واضح به انگلیسی روی آن نوشته شده بود، ادعای خود را تکرار کردند. آنها همچنین ادعا کردند که موشک فلسطین-۲ بردی تا ۲۱۵۰ کیلومتر دارد، با سوخت جامد دو مرحلهای عمل میکند، دارای نوعی “فناوری استتار” است و میتواند به سرعتهایی تا ماخ ۱۶ برسد. حوثیها همچنین ادعا کردند که این سیستم قادر بوده است از بیشتر سیستمهای پیشرفته دفاع هوایی، از جمله گنبد آهنین اسرائیل، فرار کند.
ادعایی که تبدیل به واقعیت شد
ادعاهای حوثیها درباره این فناوری پیشرفته باید با تردید زیادی مواجه شود. در حال حاضر، تنها ایالات متحده، چین، هند و روسیه تواناییهای هایپرسونیک را نشان دادهاند. سریعترین سلاح هایپرسونیک، موشک زیرکون روسیه است که تنها با سرعت ماخ ۸ و با برد ۱۰۰۰ کیلومتر حرکت میکند. با توجه به تحریمهای بینالمللی و ممنوعیتهای تسلیحاتی علیه حوثیها و ایران، بعید به نظر میرسید که مبارزان حوثی یا حامیان آنها در تهران بتوانند سیستمی را توسعه دهند که تقریباً دو برابر قدرتمندتر از سیستمی باشد که توسط روسها ساخته شده است.
حتی اگر ایران توانسته باشد تواناییهای هایپرسونیک را توسعه دهد، بعید است که چنین تسلیحاتی را به حوثیها منتقل کند. هزینههای بالای توسعه و تولید انبوه چنین فناوریهایی به این معنا است که چنین سلاحهای پیشرفتهای به تعداد کم تولید شده و برای استفاده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (IRGC) نگهداری میشود. اگر سپاه پاسداران تصمیم به انتقال بخشی از این تسلیحات محدود بگیرد، احتمالاً این تسلیحات به یمنی ها داده نمیشود. با وجود حمایت رژیم ایران از حوثیها برای بیش از یک دهه همانطور که در حملات حوثیها به امارات متحده عربی در سال ۲۰۲۲ نشان داده شد، با وجود نزدیکی اخیر ایران و امارات حوثیها همچنان درجهای از استقلال از ایران دارند.
فاتح پدافند اسرائیل را به چالش کشید
اما این امر مانع ادعاهای حوثیها یا سپاه پاسداران نشده است. در ماه مارس، یک گزارش روسی ادعا کرد که مبارزان یمنی دارای یک موشک هایپرسونیک هستند که با سوخت جامد کار میکند و قادر به رسیدن به سرعت ماخ ۸ است. همچنین گفته شد که این گروه قصد دارد این سیستم را تولید کرده و برای حملات به کشتیرانی در دریای سرخ و قلمرو اسرائیل استفاده کند. از سوی خود، سپاه پاسداران از سال ۲۰۲۲ ادعا کرده است که یک سلاح هایپرسونیک با سرعت تا ماخ ۱۵ و برد ۱۴۰۰ کیلومتر توسعه داده است. با وجود اینکه هیچ گزارشی مبنی بر آزمایش نسخه اول این سلاح وجود ندارد، سپاه پاسداران کمی بیش از یک سال بعد نسخه “ارتقاء یافته” موشک هایپرسونیک فاتح خود را رونمایی کرد. برخی رسانهها حتی مدعی شدند که ایران این موشکهای فاتح را در حمله ۱۴ آوریل به قلمرو اسرائیل شلیک کرده و سیستمها توانستهاند از سیستمهای دفاع هوایی اسرائیل فرار کنند. لازم به ذکر است که تصاویر موشک فلسطین-۲ حوثیها شباهت زیادی به موشک فاتح ایران دارد که با توجه به تاریخچه انتقال تسلیحات و اجزای تسلیحاتی تهران به شورشیان، منطقی به نظر میرسد.
اذعان به ضعف ساختار دفاعی و تلاش برای عوض کردن بازی
در واقع، سه جزئیات مهم این حمله را به نقطه عطفی در حملات حوثیها علیه اسرائیل و منافع اسرائیلی تبدیل میکند. اول اینکه این موشک طولانیترین حمله ثبتشده به قلمرو اسرائیل از یمن بوده است، و حتی گزارشهای غیر حوثی تخمین زدهاند که این موشک بیش از ۱۹۰۰ کیلومتر پرواز کرده و اهداف جدیدی از اسرائیل را در تیررس قرار داده است. دوم، این سیستم حداقل تا حدی توانسته از سیستمهای دفاع هوایی اسرائیل عبور کند، زیرا ارزیابیهای اولیه نیروی هوایی اسرائیل نشان داد که سیستم پیکان اسرائیل توانسته موشک را بزند اما به طور کامل آن را نابود نکرده است. در نهایت، حوثیها مکرراً ادعا کردند که سیستم از سوخت جامد استفاده کرده است، که اگر درست باشد اهمیت دارد زیرا موشکهای با سوخت جامد زمان کمتری برای آمادهسازی و شلیک نیاز دارند و هدف قرار دادن آنها برای نیروهای ایالات متحده و متحدانش دشوارتر است.
شب گذشته و با حمله ایران به رژیم جعلی سخنگوی ارتش امریکا گفت: با توجه به تهدید حوثیها به انجام حملات بیشتر در آستانه سالگرد حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل، ایالات متحده، اسرائیل و متحدان آنها در منطقه باید برای حملات بیشتر آماده باشند. اگرچه ایالات متحده رزمناوها و ناوشکنهای مجهز به دفاع موشکی بالستیک بیشتری فرستاده و یک اسکادران جنگنده و سامانههای دفاع موشکی زمینی بیشتری مستقر کرده است، تلاشها برای رهگیری تسلیحات و اجزای تسلیحاتی ایرانی که در مسیر انتقال به حوثیها هستند، باید اولویت بیشتری پیدا کند. حتی ایالات متحده نیز اظهار داشته است که ایران در حال ارسال حجم بیسابقهای از تسلیحات به مبارزان حوثی است. با توجه به اینکه این حملات به حوثیها مشروعیت میدهد تا ادعای جنگ با اسرائیل را تقویت کنند و حمایت داخلی و بینالمللی آنها را در آستانه مذاکرات صلح با عربستان سعودی افزایش دهند، نباید انتظار داشت که این حملات به زودی متوقف شوند.
اخبار مرتبط :
https://eghtesadeiran.com/?p=56264
https://eghtesadeiran.com/?p=55269
https://eghtesadeiran.com/?p=55687
https://eghtesadeiran.com/?p=55877