خبر مهم از افزایش قیمت بنزین امروز شنبه ۲۴ شهریور
برای حل ناترازی های بنزین راهکارهای بجز تغییر قیمت ارائه شده است که در ادامه سایت اقتصادایران میخوانید.
به گزارش اقتصاد ایران، موضوع بنزین و ناترازی آن، به یکی از چالشهای اساسی کشور تبدیل شده، طبق برنامه ارائه شده وزیر نفت به مجلس شورای اسلامی، متوسط تولید روزانه بنزین در تیرماه امسال ۱۱۴ میلیون لیتر و متوسط مصرف روزانه بنزین ۱۲۰ میلیون لیتر بوده است و برنامه دولت برای حل این ناترازی چیست؟
ناترازی بنزین اگرچه طبق این آمار در تیرماه به ۶ میلیون لیتر در روز رسیده اما با افزایش مصرف در پیکهای سالانه از جمله سفرهای نوروزی و سفرهای تابستانی به بیش از ۲۰ میلیون لیتر در روز هم میرسد. فاصلهای که برای جبران آن هم از ظرفیت تولید واحدهای پتروشیمی در سالهای اخیر استفاده شده و هم بهواردات بنزین روی آوردهایم.
رئیس جمهور و معاون وی نیز در اظهارات متعددی، از تأمین بنزین با دلار و خرید بنزین ۴۰ هزار تومانی و فروش ارزان آن به مردم گلایه کردهاند که این گلایهها به واردات بنزین بازمیگردد.
اگرچه وزیر نفت در ماه نخست فعالیت خود از عدم وجود برنامهای برای افزایش نرخ بنزین خبر داده اما اظهارات و انتقادات متوالی رئیس جمهوری و معاون وی از قیمت بنزین، این شائبه را ایجاد کرده که ممکن است دولت برای کاهش کسری بودجه در تأمین بنزین وارداتی و اصلاح روند مصرف، دست به افزایش قیمت بنزین بزند.
منطقا قیمت هر کالا میتواند در نحوه استفاده از آن و دقت در مدیریت مصرف آن موثر باشد و در شرایطی که کشور با تورم دو رقمی مواجه است، بهطور سالانه افزایش قیمت تمامی کالاها، انتظاری منطقی است. حال اگر جلوی افزایش قیمت کالایی گرفته شود اما تورم مهار نشود، فنر قیمتی آن کالا فشردهتر شده و دولتها برای کاهش فشردگی این فنر، دست به افزایش ناگهانی و جهشوار آن هر چندسال یک بار میزنند.
راهکار اصلی هر دولتی مهار تورم است، اما در شرایط فعلی، بازگشت قیمتگذاری سالانه بنزین مشابه آنچه در دهههای گذشته مرسوم بود، بهطوری که در قوانین بودجه سنواتی نرخ بنزین و سایر فرآوردههای نفتی بر اساس نرخ تورم برای سال آینده مشخص شود راهکاری درست است؛ از اینرو دیگر شاهد فشردگی فنر قیمتی آن که به تصمیمگیریهای عجیبی چون آبان ۹۸ بینجامد، نخواهیم بود.
در مورد شرایط سال جاری نیز بهتر است دولت، طبق سخنان رئیس جمهوری که بر مسأله همراهی مردم در هر تصمیم مهم، تأکید کردهاند؛ اصلاح نرخ بنزین را به قانون بودجه ۱۴۰۴ موکول کند و سال بهسال نرخها بر اساس نرخ تورم و بررسی کارشناسی در کمیسیونهای تخصصی مجلس، اصلاح شوند.
بدون شک راهکارهای فعلی رفع معضل ناترازی بنزین، راهکارهای غیرقیمتی است که میتوان این راهکارها را به سه دسته کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تقسیمبندی کرد.
در راهکارهای کوتاه مدت که در سال جاری میتوان از آن نتیجه گرفت و در ششماهه دوم سال، ناترازی فعلی بنزین را مدیریت کرد، بحث استفاده از ظرفیت CNG برای متنوع سازی سبد بخش حملو نقل و انتقال بخشی از تقاضای بنزین به سبد CNG در اولویت است.
هماکنون بین ۲۱ تا ۳۲ میلیون مترمکعب CNG در روز در کشور بهمصرف میرسد و به همین اندازه ظرفیت افزایش سهم CNG در سبد حملو نقل سبک کشور، با زیرساختهای فعلی وجود دارد. بنابراین برای رفع ناترازی ۲۰ میلیون لیتری بنزین، تنها راهکار توسعه CNG میتواند در کوتاهمدت با سیاستگذاری درست و بدون هزینهسازی برای دولت، پاسخگو باشد.
با وجود جایگاههای مناسب عرضه CNG در کشور که نیمی از ظرفیت آنها خالی و قابل استفاده است، توسعه ناوگان خودروهای گازسوز باید مدنظر قرار گیرد که در این زمینه مصوبه سال ۹۸ شورای عالی اقتصاد، همچنان کارآیی دارد.
همزمان با توسعه سهم CNG، تکمیل پالایشگاه مهرخلیج فارس و افزایش ۱۳ میلیون لیتری تولید بنزین تا پایان سال، میتواند آغازی بر ورود دوباره ایران به جمع کشورهای صادرکننده بنزین باشد. پالایشگاه مهرخلیج فارس هماکنون با پیشرفت ۷۰ درصدی در حال احداث است و طبق گفته فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء (ص)، در صورت همکاری دولت، میتواند تا پایان سال جاری به مدار بهرهبرداری وارد شود.
در راهکارهای میانمدت، نیاز به سیاستگذاریهای جدی در زمینه توسعه ناوگان حملونقل عمومی داریم؛ همچنین روند تولید خودروهای پرمصرف داخلی باید اصلاح شود و در واردات خودروهای کممصرف به کشور باز شود که هر کدام تأثیر پررنگی در اصلاح الگوی مصرف بنزین در کشور دارند.
اگر خودروها با استاندارد بینالمللی در کشور تولید میشد، مصرف بنزین بهجای ۱۲۰ میلیون لیتر در روز، در حدود ۶۰ میلیون لیتر در روز بود و میتوانستیم ۵۴ میلیون لیتر در روز صادرات داشته باشیم.
بحث اسقاط خودروها و موتورسیکلتهای فرسوده، یک بحث مهم در راهبردهای میانمدت برای کاهش مصرف بنزین است که برای برنامهریزی و آغاز اسقاط وسایل نقلیه فرسوده باید از همین امروز کار را آغاز کرد.
طبق آمار ستاد نوسازی سازمان حمل و نقل، بیش از ۲۱ میلیون خودروی سبک در کشور در حال تردد بوده که بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار خودرو، یعنی ۶.۲ درصد از این خودروها فرسوده هستند.
همچنین از تعداد ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار موتورسیکلت در حال تردد در کشور، ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار موتورسیکلت فرسوده هستند که سهم بزرگی در مصرف افسارگسیخته بنزین و آلایندگی هوا دارند.
منبع: تسنیم
حل مشکل آلودگی، خشکسالی و تورم و ناترازی سوخت و انرژی و پایین بودن حقوقها
متاسفانه شرایط اقتصادی برای مردم دشوار شده و این موضوع امنیت مردم و حاکمیت را تهدید می¬کند.
از طرفی اگر قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی بالا رود ، مردم متحمل فشار اقتصادی میشوند، اما از سوی دیگر، اگر قیمت گذاری به همین روش کنونی بماند، آسیب و زیان آن برای مردم و کشور بسیار بیشتر است (به دلایل زیر). راه حل:
این منابع متعلق به همه مردم است، پیشنهاد میکنم برای اینکه مردم در صرفه جویی منابع مشارکت بیشتری کنند: 1- دولت صرفه جویی را از بودجه خود و نهادهای حاکمیتی شروع کند. 2- بخشی از درآمد صادراتی آنها با مشارکت بخش خصوصی با قیمت جهانی، مستقیما به مردم برسد و بخشی دیگر بصورت شفاف در بودجه دولتی، صرف رفاه و پیشرفت کشور گردد.
به همین خاطر با سهمیه بندی (ارائه سهمیه به هر کد ملی ) و اصلاح تدریجی و پلکانی شدن قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی در بازار بهینهسازی و خرید و فروش سهمیه توسط مردم موافقم. اگر درست و حساب شده اجرا شود، این نتایج را در پی دارد: 1- حل مشکل مصرف بالا و غیر بهینه و ناترازی سوخت 2- کاهش کسری بودجه دولت که منشا اصلی تورم است 3- به کاهش ترافیک خیابانها و آلودگی شدید هوا و در نتیجه، بحران عظیم خشکسالی (افزایش بارندگی پس از هر دوره کاهش رفت و آمد و مصرف سوخت ، مثلا سال 98 و 99 و عید نوروز سالهای گذشته استان تهران یکی از نشانه های این موضوع است) و مرگ و میر فراوان ناشی از آن منجر میشود 4-اصلاح قیمت باعث بهینه سازی مصرف انرژی و جایگزینی خودروهای فرسوده و سرمایه گزاری و اشتغال بیشتر و افزایش سطح دستمزدها می گردد 5- به عدالت اجتماعی بیشتر می¬انجامد
در صورتی که فقط سهمیه دریافت شده از دولت قابل فروش باشد، میتوان از دلالی هم جلوگیری کرد.
همچنین بازه تغییر قیمت ها روزانه یا هفتگی درصد مشخصی میباشد و میتواند به آرامی به تعادل برسند، بنابراین جهش قیمتی نخواهیم داشت و حساسیت چندانی ایجاد نمی کند.
در زمینه دیگر حاملهای انرژی و کالاها هم سهمیه قابل مبادله به مردم داده شود . اینکار همچنین باعث اصلاح الگوی مصرف میگردد و مردم نتیجه برنامه ریزی و صرفه جویی را بطور مستقیم دریافت کنند.
باید همه به دولت کمک کنیم شرایط و علت این کار را برای مردم توضیح دهد، و این اصلاحات را با کمک کارشناسان با تجربه و یک برنامه جامع به سرانجام برساند، پیش از آنکه دیرتر شود و از روی انفعال و اجبار بخواهد کاری انجام دهد. اگر در این اصلاحات تاخیر کنیم، در اثر به هدر روی منابع و قاچاق، شرکتها، تامین کنندگان و منابع کشور ورشکسته شده و دچار قحطی خواهیم شد.
البته در کنار اصلاح و بروز بودن قیمت انرژی و سوخت، بهتر است سیاستهای تکمیلی دیگری مانند کوپن یا کارت مواد غذایی و سهمیه حمل و نقل عمومی و حذف قیمت گذاری دستوری انجام گیرد.
کیفیت خودروها چقدر تاثیر دارد
کیفیت خودروهای داخلی در کشور ما پایینتر است و بیشتر افراد آنرا علت اصلی مصرف بالای بنزین میدانند.
– اما این پرسشها مطرح است که علت ناترازی گاز و برق چیست؟ آن هم مقصر خودروسازان است؟
– آیا خودروهای خارجی موجود در ایران ( مثلا مزدا ، هیوندا و خودروهای چینی) هم مصرف پایینی دارند؟
بهترین ماشیهای دنیا هم توی خیابونهای پر ترافیک و حرج و مرج ایران ( با این فرهنگ رانندگی) مصرفشون بالا هست و حدود ۲ برابر میزان اعلامی کارخونه هست
درسته که ماشیای داخلی بی کیفیت هستن ولی علت اصلی مصرف بالای سوخت و آلودگی شدید هوا و در نتیجه خشکسالی و مرگ و میر ناشی از آلودگی همین ترافیک شدیده و مصرف غیر بهینه سوخت و انرژیه ( بنزین، گاز و برق و…)
اما مصرف بنزین خودرو پراید و تیبا در ترافیک سنگین حدود 10 لیتر است
مصرف خودرو هیوندای I20 و رنو کپچر بعنوان خودروهای کم مصرف خارجی در همین شرایط ترافیک شدید خیابانها ( و نه خیابانهای پاریس و کیفیت بنزین آنجا) نیزحدود 10 میباشد، و با افزایش ترافیک (کاهش سرعت خودرو) مصرف افزایش میابد اگر چه خودروهای سمند و پژو بیشتر است. پس علت چیز دیگری است
علت اصلی مصرف بالا ، ترافیک سنگین خیابانها و علت ترافیک…..
حتی اگر همه خودروهای مملکت هم برقی بودن باز هم این مشکلات حل نمیشدن، چونکه برخلاف تصور خیلیا برق لازم برای شارژ خودرو خیلی خیلی بالاتر از تصور عامه هست و این میزان برق برای این همه استفاده غیر بهینه از خودرو اونقدر زیاد هست که خیلی بیشتر از الان کمبود برق و همینطور آلودگی ناشی از سوخت نیروگاهها خواهیم داشت.
همه این مشکلات بخاطر اینه که با سیاست گذاری غلط اقتصادی و انرژی و و قیمت دستوری انرژی ، مردم انگیزه ای برای مصرف بهینه ندارن ، یعنی نفع اقتصادی براشون نداره، برعکس،صاحبان خودرو انگیزه بالا برای مصرف بیشتر دارند
علت اصلی ترافیک، مصرف بالا و ناترازی انرژی و سوخت و در نتیجه آلودگی هوا و خشکسالی، قیمت دستوری آن است که باعث شده هیچکس انگیزه ای اقتصادی برای صرفه جویی و مصرف بهینه نداشته باشد.
قیمت دستوری کالا و خدمات و سوخت، نابود کننده اقتصاد کشور و کسب و کار مردم است، بهترین جایگزین برای آن، آزادسازی قیمت بر اساس عرضه و تقاضا و پرداخت یارانه یا سهمیه مستقیم به مردم است.
اصلاح قیمت و پرداخت سهمیه قابل مبادله انرژی و سوخت بر اساس کد ملی، بسیار به سود همه مردم و دولت است و بسیاری از معضلات اقتصادی و زیست محیطی کشور را حل میکند.
در گام اول بدلیل حساسیت بالا روی بنزین، میتوان دیگر حاملهای انرژی را واقعی سازی کرد و با سهمیه صرفه جویی شده بنزین توسط افراد ، هزینه ها و قبوض مربوطه را پرداخت کرد. که انگیزه بالایی برای صرفه جویی بنزین نیز به همراه دارد.
بی شک اگر قیمت بنزین حتی ۱۰۰۰ تومن گرون بشه تورم ۱۰۰ درصدی پشتش در راههه و باعث فشار بیش از حد به دهک های یک تا پنج میشه که ۸۰ درصد جمعیت کشورو تشکیل میدن و این فشار میتونه باعث موجی از اعتراض ها بشه و کشور عزیزمونو با چالشی بزرگ رو به رو میکنه و نارضایتی عمومی که همین الانم نتیجه انتخابات و شرکت نکردن مردم نشانگر این مسئله هست مگه دولت ماهی ۶۰ لیتر بیشتر بنزین میده و با سهمیه ازاد که ۱۵۰ لیتره که دو بار میشه باک یک ماشینو پر کرد لطفا روی این مسئله فکر کنید و مثل حسن روحانی بیشرف کار نکنین که میگفت خودمم خبر نداشتم و خدا دوروغ گو هارو لعنت کنه .
خودرو های پر مصرف داخلی و نبود ناوگان حمل و نقل عمومی و کمبود پرواز های داخلی .
و صد البته حضور بیش از 10میلیون اتباع افغان در ایران باعث جهش مصرف انرژی در ایران شده است ….
مشکل مردم ایران نیستند . یا علی.
آقایون مسئولین لطف کنیدضعیف کشی نکنیدکارگریاکارمندیکه ازده تاسی ملیون درآمددارد.با۶۰لیتربنزین باوضع ترافیک خیابانهاوجاده ها۶۰کیلومترهم نمی تواندبرود،منطق وفکرتان چراازپایین به بالاست،کسانیکه ماهیانه دویست ملیون درآمددارندسرمایه دارندبنزین سی هزارتومان برایشان حساب کنید.همین سه هزارتومان هم ناتوانیم ازپرداختش.حسبی الله
♦️آقای دولت! بجای ناله کردن درباره بنزین ۳۰۰۰ تومانی در ایران خودرو رو گِل بگیر و تولید خودرو با تکنولوژی ۴۰ سال قبل و مصرف ۱۲ لیتر در صد کیلومتر رو متوقف کن و جاش مثلا تویوتا پریوس با مصرف ۴لیتردر۱۰۰کیلومتر با تعرفه صفر وارد کن
مصرف سوخت یک سوم میشه
آلودگی هوا یک دهم میشه
کشتههای تصادفات هم به طرز چشم گیری کم میشه و…
پزشکیان .. . مگر در تلویزیون در اول مناظره نگفتی از قول من نوشتن بنزین را گران می کنم .این شایعه رسانه ها هست و من قول می دهم به هیچ وجه این کاره انجام نمی دهم
… کاری نکن مردم دیگه اصلا رای ندن
با بالا رفتن قیمت بنزین چیزی حل نمیشه چرا که مصرف بنزین یه چیز ضروریه و مردم حاضرند هر چقدر باشه بهاشو بپردازن و تنها چیزی رو که حل میکنه کسری بودجه دولته و چیزی که عاید مردم میشه تورم و افزایش قیمت هاس ، اگر واقعا به فکر مردمید واردات خودرو رو آزاد کنید و از انحصار خودرو ساز های ایرانی دربیارید تا مردم بتونن خودروی با کیفیت سوار شن هم کم مصرف و منجر به بالا رفتن کیفیت خودرروهای داخلی بشه چون مجبور به تولید خودرو های با کیفیت میشن وگرنه کسی سوار ماشین بی کیفیت ایرانی نمیشه
حرف گران کردن بنزین دلهره آور است بخصوص برای اقشار متوسط و ضعیف
زیرا استخوان خورد کن است گران سازیها
لعنت به مدیران بی لیاقت که به فکر مردم نیستن
لعنت به همشون
بی کفایتی مسولین باید مردم جبران کنه جالبه منطق باید از ریشه حل کرد ایران رو طلا خوابیده ولی دلسوزی برای مردم وجود نداره چرا که اهلیت اجتماعی وسیاسی رو مدیون مردم هستند که مورد توجه نیستند
باریکلای پزشکیان از راه نرسیده نانگران شد بنزین هم گران بشه خدا میدونه چه بلایی سر مردم میاد
با سلام خدمت دوستان .
خیلی ساده بگویم تا مخاطبین متوجه شوند .
یک.بنزین ارزان نیست . بلکه این ریال است که بی ارزش شده.
دو . ماشین های ساخت داخل و وارداتی مصرف بالای دارند .
سه. در ایران به سوخت دیگه ای فکر نشده به دلایل سیاسی و اقتصادی و رابطه ای .
چهار . خودروهای برقی هم بسیار آسیب زننده و پر خرج هستند و فاجعه زیست محیطی باطری های فرسوده و …
پنچ . گرانی بنزین باعث از بین رفتن امنیت اقتصادی و بلوا می شود .
شش . این کار آزاد سازی سوبسید فقط برای سرمایه داران دست در جیب ملت و احتکار گران سود دارد و لا غیر
هفت . جایگزین خودروهای کم سوخت و بهینه سازی ماشین های هیبریدی هم بسیار عاقلانه است .
هشت . کسانی که موقع رای آوردن می گویند با مافیا مقابله می کنند و بعد از رای آوردن خوشان و دامادشان می شوند اصل مافیا و به این مشکلات دامن می زنند . آنها را باید اصل مشکل دانست .
نهم . بازی با روان جامعه و طمع پول در آوردن از بیرون کشیدن سوبسید و حذف تدریجی یارانه باعث نابودی آن جامعه و ملت می شود . این دولت و هر دولت دیگر که مطابق با دیکتاتوری جهان شمول رفتار کند کمر به نابودی سرزمین خودش گرفته منطبق با افکار صهیونیستی جهان .